Släkt- & soldatforskning

och mycket om Roslagen

Olof sitter bredvid hustrun Margta Jonsdotter. Fr.v. sönerna Per Alfred (min farfar), Karl Mauritz och Olof samt dottern Anna gift Norgren.

Vad betydet namnet Roslagen liksom beteckningen rospigg 

Bra förklaringar här.

 

Nyhet

2021-10-13

En exempelnyhet. För att ändra till din egen text, klicka på knappen med en penna på sig.

Nyhet

2021-10-13

En exempelnyhet. För att ändra till din egen text, klicka på knappen med en penna på sig.

Sidan senast uppdaterad 

2022-01-14

Just nu har  

119 835 

besökt den här hemsidan.

2016-04-12

"Konstnärer som korsat min väg."

Kåseri med många bilder.

2013-10-31

Upplands städer.

Namnförklaringar.

När ryssen härjade i Roslagen 1719

Läs om en stor katastrof!

Hälsinge regemente:

Totalt 2 900 soldat-namn i Ovansjö kompani

Klicka ovan eller på "Ovansjö kompani - Manskap 1682-1901" i menyn på vänstra sidan. Nu finns också en förteckning över de flesta officerarna vid regementet från 1680 fram till 1910.


 

Ett betydelsefullt fotografi

Bilden här intill visar ockelbobon och indelte soldaten Olof Munter tillsammans med delar av familjen och troligen är fotot taget år 1891, på Olofs 60-årsdag. Han var min farfars far, och han ser snäll och vänlig ut.

     Som släktforskare hade jag ingen större förhoppning om, att få tag i en så tidig bild, eller någon bild alls av soldaten Munter. Tack vare en forskarkollega i Gävle − man får efterhand tag i många trevliga personer som delar ens intresse − så fick jag det här fotot, som han hade hittat på vinden i sin släktgård i Ockelbo.  Jag fick också en bild på Olof Munters soldattorp (se nedan) och där min egen far också växte upp som barn. Hans Högman skriver så här om soldattorpen på sin förnämliga hemsida:

   "Soldattorpen varierade i de olika landskapen. I Mellansverige bestod de av ett stort kök, som samtidigt fungerade som vardagsrum och sovrum, samt en kammare och en inbyggd förstuga. Väggarna var timrade och taket var täckt av näver och torv. Vanliga mått var 24 fot lång, 14 fot bred samt 9 fot högt (ca 7,5 x 4,5 x 2,7 meter). De blev dock större under 1800-talet. Vidare ingick även fähus och lada."

Soldattorpet Sturmstugan i Ulvsta, Ockelbo. Se närmare beskrivning på Ulvstas egen hemsida: www.ulvsta.net.

 

Här är soldattorpet i Mörtebo där familjen Munter/Palmqvist levde. En oljemålning från 1914 har återfunnits av mannen från Gävle. Gärdsgårdar, staket och grindar är noggrant återgivna. "Tavlan som föreställer Palmqvists i Skärpa är målad av en Karl Johan Norgren (KJN)", enl. Erik Brodin, Mörtebohistoriker. 

Soldaten # 109 Munter - född 1831 - tillhörde Ovansjö Kompani i Hälsinge regemente. Han levde nog ett ganska trivsamt liv i den lilla byn Mörtebo i Ockelbo socken i norra Gästrikland. Till skillnad från sin farfar, som också var soldat, slapp han dra ut i krig. Som mest övade han i Mohed utanför Söderhamn, där han utbildades till skarpskytt.

   Hans far, Olof Hjelm, som också han till en början var soldat vid samma kompani, blev kommenderad på kronoarbeten till Ljunga älv 1820, till Väddö kanal 1821, till Hjälmare kanal 1822 och till Vanäs fästning (Karlsborg) 1824. Denne fick interimsavsked 1833-06-01; därefter – samma år – blev Olof Hjelm gardist nr 30 vid Andra Livgardet i Stockholm.

   Olof Munters farfar, som hade namnet Olof Lönn, hade det också äventyrligare och följde med Hälsinge regemente till Vasa-trakten i Finland för att kriga mot ryssarna 1808-1809. Det gick som bekant åt pipan för svenskarna och inte minst för Lönns eget regemente - cirka 1800 man drog ut men bara omkring 600 soldater kom hem igen.

   Det är nog tacksammare att släktforska om soldater än om "vanliga" bönder, eftersom det finns mer fakta att hämta från soldatrullorna än ur kyrkböckerna, men det är alltid intressant, det kan jag lova.

     Ynglingen i centrum på bilden är alltså Karl Mauritz Munter Palmquist, som så småningom emigrerade till Amerika. Han återvände efter ett par år, men bara för att hämta sin blivande hustru i en av granngårdarna i Mörtebo. Paret fick tio barn borta i Kewanee, Illinois, vilket gav mig ytterligare en spännande släktforskningsgren. Resultatet kan du hitta under "Amerikasläkten" (klicka). 

E-post: roland.p2@tele2.se